Vodič za odabir rola by Role.hr

Što je bitno kod kupovine rola 🙂


Kad se odlučite da je pravo vrijeme da naučite rolati, onda je još teže kako znati da ste kupili baš IT role ili da su te role baš za vas.


Dobre role jamče uživanje u vožnji pa pri odabiru treba obratiti pozornost na cipelu, ali ipak i na proizvođača samih rola.
Danas se je ponuda šarolika stoga stvari na koje trebate obratiti pozornost su sljedeće;


Postoji nekoliko disciplina rolanja, a uz to je na raspolaganju i nekoliko različitih stilova rolanja. Četiri glavne vrste rola su ; fitness, natjecateljske , rekreacija i urbane. Postoje i agresivne i inline hokejske role , ali o njima govorimo u drugi put.


VRSTE ROLA 


• Fitness: Izvrsno za iskusnije rolere kao i početnike i za one koji traže više . U ovom stilu rolanja postoji prilično velik raspon.
• Rekreacija: jedan od najpopularnijih stilova rolanja koji je idealan za početnike i srednje rekreativce. Napravljene s udobnošću i dodatnim performansama, role u kategoriji rekreativaca pružit će sjajnu rolanje za održavanje kondicije, a početniku odskočnu dasku za fitness klizaljke.
• Utrka: Role za utrke ponudit će vrlo čvrst dizajn prtljažnika koji se odlikuje odličnim performansama. Čvrste čizme daju izvrsne performanse, ali neće biti super udobne, što znači da su ove role doista namijenjene onima koji traže performanse inspirirane utrkom.
• Urban: Urbane role u urbanom stilu relativno su nove i nude dizajn čizama koji podsjeća na agresivno rolanje i klizanje. Izgrađene za gradske ulice, brzi dizajn kratkog okvira, urbane role izvrsne su za skakanje oko prepunih rinzola.

CIPELA – cipela mora biti udobna i svakako ne smijete kupiti točnu veličinu koju inače nosite. Rola mora biti bar za broj veća, a kod nekih jačih modela kao kod Powerslide-a morate uzeti čak i do dva broja veće. Prilikom isprobavanja role treba voditi računa da noga može malo nateknuti. Potrebno je probati s običnom sportskom čarapom.

Svaka cipela se naravno razlikuje po “jačini” rola. Jači modeli rola imaju definitivni drugačiju unutrašnjost od one za početnike.
Postoji nekoliko tipova cipela s različitim mogućnostima:
• Standardna – izrađena je od pjenastih materijala i nudi osnovnu udobnost i oblaganje stopala. Nemaju nikakve posebne ili mogućnosti prilagodbe i bit će sjajne za početnike koji uče i žele steći samopouzdanje na rolama.
• Automatska prilagodba – Obično koristite gelove od jastučića koji će se automatski konturirati nogama svaki put kada obučete klizaljke. Automatsko uklapanje obloga pruža dodatnu podršku i više udobnosti od standardnih obloga.
• Memory Fit – Sličan stilu gela / jastučića za automatsko uklapanje obloga. Razlika postoji u mogućnosti obloge pamtiti uzorak stopala i konturu prema njemu. Kako vrijeme prolazi, gelovi i jastučići nastavit će se oblikovati vašim stopalima dok ih nosite.
• Toplinski uklonjiv – obloge se uklanjaju i zagrijavaju (ne pokušavajte kod kuće, potražite stručnjaka za role ili se vodite po dobivenim uputama). Nakon zagrijavanja, tople obloge postavite na vaša stopala i oblikovat će vam se stopalu dok se ohlade i ponovo stvrdnu.
Rekreativna cipela za rolanje mora dati stabilnost u skočnom zglobu i dobro prianjati uz stopalo, što se osigurava sistemom vezanja i dodatnim trakama, bilo da su na čičak ili aluminijska kopča s micro regulacijom.
KOTAČI – danas je sinonim za “dobre” role ako imate silikonske kotače. Tako netočno.
U kotačima za rolanje nema silikona,uglavnom su to razni poliuretani koji su napravljeni tako da budu otporni na trenja. Tu su naravno i oznake na samim kotačima.
Oznake daju osnovne podatke: proizvođač, promjer i ‘tvrdoća’. Već Nakon nekoliko potrošenih kompleta uvidjet ćete koji Vam proizvođač najviše odgovara.
Na kotačima je uvijek istaknuta milimetraža/promjer samog kotača. Milimetraža ima različitih, ali nekako najtraženija za rekreativno rolanje je 84 – 90 milimetara.Najveći dopušteni promjer je 125 mm. Od 2019. je uvedeno pravilo da mlađi od 15 godina smiju koristiti kotače najvećeg promjera do 100 mm.
Pored mm kotača stoji i oznaka A. To je oznaka za tvrdoću. Što je broj manji to je kotač mekši, a što je broj veći kotač je tvrđi. Brojevi se kreću u rasponu od 78 do 83 za rekreativno rolanje. Mekši kotači koriste se za hrapavije podloge, a tvrđi za glatke podloge.
KOČNICA- kočnice preporučujemo da uvijek budu zamjenjive i da budu od gume.
PODVOZJA / FRAME – Podvozje se obično izrađuje od plastike, aluminija ili ugljika. Kad je riječ o onome što predstavlja bolji okvir, tražit ćete tri stvari: težinu, krutost i trajnost. Svaka od ovih karakteristika uglavnom se pripisuje vrsti materijala od kojeg je izrađen.
• Plastični okviri – Plastični okviri ili legure različitih materijala obično se nalaze na početnim nivoima rola jer su jeftiniji za izradu, što rezultira nižim cijenama. U usporedbi s aluminijskim ili karbonskim okvirom, plastični okviri su najmanje izdržljivi i najmanje čvrsti od tri materijala. Također imaju tendenciju da su teže, što povećava ukupnu težinu role.
• Aluminijski okviri – Aluminij, u usporedbi s plastičnim okvirima, ima lakšu težinu i veću čvrstoću. Lako podnose “stres” kao što to čine plastični okviri, što ih čini učinkovitijima i trajnijima. Aluminijski okviri se najčešće nalaze na rolama srednjeg nivoa, čija je cijena malo viša od one na ulaznoj razini.
• Carbon Frames – Carbon je uveden kao dodatno učvršćenje za podvozja te kao način za dodatno pojačanje aluminijskih okvira, smanjenje težine i povećanje izdržljivosti za rolere u naprednijoj razini.
LEŽAJEVI- Ležajevi su važan dio rola. Ležajevi određuju glatkoću vaše vožnje i također određuju vašu sposobnost postizanja većih brzina. Ideja kliznog ležaja je da se smanji trenje koje postoji između kliznog kotača koji se kreće i fiksnog, nepomičnog okvira.
To bi bila kratka poduka na što sve trebate obratiti pozornost, te svakako budite objektivni i kupite rolu koja će odgovarati nivou i stilu vožnje.
Mnogi misle da su role jednostavno estetski različite, ali role su zapravo dizajnirane tako da odgovaraju specifičnom obliku stopala bilo za muškarce, žene, dječake ili djevojčice.
Stoga oboružajte se strpljenjem, sportskim čarapama i let’s roll 🙂

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top